Фейсбук/Evgeni Kanev и NBCКак така 300 хилядната модерно въоръжена армия

...
 Фейсбук/Evgeni Kanev и NBCКак така 300 хилядната модерно въоръжена армия
Коментари Харесай

Евгени Кънев: Байдън е прав. САЩ не трябва да дава жертви и пари за ценности, за които самият народ не желае да воюва

 Фейсбук/Evgeni Kanev и NBC

Как по този начин 300 хилядната съвременно въоръжена войска и спецчасти на Афганистан безусловно се предадоха без пердах на доста по-малобройните талибани и за какво като че ли огромната част от самият народ приема идването им за нещо не чак толкоз ужасно?

Отговорът е много елементарен - малко на брой в Афганистан са склонни да водят война за демокрацията, тъй като тя не е част от манталитета и полезностите на популацията. 

Паралелът с България е неминуем! 

Коментар по тематиката прави Евгени Кънев.

" Преди повече от месец предвидих, че Кабул ще падне до дни след изтеглянето на американците. До това умозаключение стигнах откакто прочетох отчет по какъв начин талибаните завладяват град след град с елементарна тактичност: оферират предаване против опазване на живота, в противоположен случай при залавяне - мъчителна гибел. И афганистанските военни - подготвени и платени с фондовете на Съединени американски щати и Европа - всеобщо избират да се предадат.

Това е отговорът на въпроса, който всички сюрпризирани задават - по какъв начин по този начин талибаните толкоз бързо превзеха Кабул.

По-задълбоченият отговор обаче изисква да се каже, че никой боец не си дава живота без идея.

Дори платените бойци въпреки всичко служат на ползите на родината си или са под командване, което се движи от някаква национална идея.

Уви, недопускането на талибаните на власт очевидно не е идея, за която афганистанците да си жертват живота. В духа на религиозно-племенните обичаи - талибаните са наши, а държавното управление е на нашествениците. И до момента в който те дават пари, всичко е ОК; само че в случай че ги няма - свършва и демокрацията. Така е, когато се присаждат полезности, за които самият народ не е воювал. Прав е президентът на Съединени американски щати, който споделя, че не вижда никакъв смисъл Съединени американски щати да дават пари и човешки животи за полезности, за които самият народ не е в положение и няма предпочитание да води война. Жалко, че това се случи 20 години по-късно след толкоз човешки и финансови загуби. За европейците и българите в това число следва осъзнаване - след Сирия - какво значи за нас, когато Съединени американски щати ги няма в раздорен регион наоколо.

И българите получиха свободата и демокрацията безплатно на 10.11.1989 година Имаха опцията, само че не отгледаха генерации в тези полезности, които да са подготвени да ги пазят. Обърнаха се към предишното, потърсиха опора единствено в историята, в отживели публични и поведенчески модели. И не престават да живеят с това минало, неспособни да погледнат в бъдещето. И по този начин станаха лесна плячка на псевдопатриоти и псевдоевропейци от ориентало-балкански вид, чиято единствена задача е да експлоатират незнанието и обогатяват посредством него.

А в случай че бяхме създали както в Германия след нацизма - образование на новите генерации в полезностите на демокрацията?



 

 

 

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР